Waarom zou je Squalaan gebruiken voor het verzorgen van je huid. Bij mensen is Squaleen een huideigen vet (onderdeel van talg) en vormt ongeveer 12% van het vetlaagje op de huid. Het zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt en het houdt je huid soepel en glad. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid Squaleen in de huid helaas af. Het gevolg is dat je huid langzaam maar zeker tekenen van veroudering gaat vertonen.
Het verschil tussen Squaleen en Squalaan is dat Squalaan een bewerkte vorm van Squaleen is. Squalaan is namelijk veel beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals oxidatie, heeft daardoor een langere houdbaarheid en werkt even goed als Squaleen voor je huid.
De naam Squaleen (in het Engels: Squalene) verwijst naar het Latijnse woord “Squalus” wat “haai” betekent, omdat Squalaan eerst werd gewonnen uit haaienleverolie. In sommige gevallen wordt dat nog gedaan maar in Europa kom je dat niet vaak tegen. Gelukkig bestaat er ook een plantaardige variant. Er is een manier om Squalaan uit planten te maken. Je kunt Squalaan maken uit bijvoorbeeld olijven en suikerriet.
Squalaan heeft ongelooflijk veel voordelen voor je huid. Het wordt langzaam opgenomen door de huid, waardoor het een soort beschermende barrière creëert die ervoor zorgt dat je huid minder vocht verliest. Tegelijkertijd dringt Squalaan diep in de huid binnen waar het de “strijd” aan gaat met rimpels en lijntjes.
Squalaan heeft een olie-achtige structuur. Eenmaal op de huid voelt Squalaan absoluut niet vettig aan en bovendien verstopt Squalaan de poriën niet. Het geeft juist een fluweelzacht gevoel.
Daarnaast kan deze heerlijke olie ouderdomsvlekjes op de huid, littekens en schade aangebracht door UV-stralen verminderen.
“Last but not least”, het reduceert de talgproductie in je huid, waardoor de kans op puistjes kleiner wordt. Bij een droge huid helpt Squalaan de productie van talg te stimuleren en bij een vette huid wordt de productie juist afgeremd.