Wat zijn de 10 slechtste dingen voor je huid?
Je huid is je grootste orgaan en het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Toch maken we onbewust vaak keuzes die slecht zijn voor je huid.
- Roken
Voorkomen is beter dan genezen. Stoppen met roken is één van de belangrijkste stappen om rimpels te voorkomen en te verminderen. Door te roken onttrek je namelijk zuurstof aan je lichaam, dus ook aan je huid. Het onttrekken van zuurstof aan je huid wordt veroorzaakt door de stof nicotine. Deze stof vernauwt bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen vervoerd worden naar de huid en het huidverouderingsproces versneld wordt. Hierdoor krijg je niet alleen sneller rimpels maar ook een grauwe huidskleur.
- Alcohol
Het drinken van alcoholische drankjes zorgt ervoor dat je lichaam uitdroogt, dus ook je huid. Je huid wordt droger en doffer. Alcohol ofwel ethanol is een voor het lichaam giftige stof. Bij een hoge dosering kan het leiden tot een vergiftiging. Door de uitdroging hou je vocht vast rondom de ogen, wie wel eens te veel alcohol drinkt zal merken dat de huid rondom de ogen dan opzwelt. Dat wordt veroorzaakt door het verwijden van de bloedvaten rondom de ogen. Dit is te zien in het gezicht door de zwellingen boven en onder de ogen.
- Zonnen
Vrijwel iedereen vindt het prettig om een lekker bruin kleurtje te hebben. Niet iedereen weet dat een bruine huid eigenlijk het gevolg is van DNA-schade aan de huidcellen. Door blootstelling aan zonlicht (UV-A en UV-B straling) ontstaan er veranderingen in het DNA van de huidcel. Door de DNA-schade in de huidcel wordt de productie van een bepaald hormoon (melanotropine) geactiveerd. Het hormoon stimuleert vervolgens de productie van pigment (melanine) waardoor je huid een bruin kleurtje krijgt. Bruin worden is dus het gevolg van schade aan je DNA. Daarnaast vinden er bij langdurige blootstelling aan de zon nog andere veranderingen in de huid plaats, zoals afbraak van het collageen, het ‘elastiek’ van de huid. Het gevolg hiervan is vervroegde veroudering van de huid. Door je huid bloot te stellen aan de zon veroudert je huid sneller.
- Je gezicht niet reinigen voordat je gaat slapen
Net zoals je lichaam heeft je huid ook een dag- en nachtritme. ’s Nachts is de huid bezig om zichzelf te vernieuwen. Het heeft hierdoor wel alle ruimte en vooral lucht nodig. Make-up vertraagt het proces of houdt het zelfs tegen, waardoor je poriën verstoppen en je huid kan beschadigen.
- Stress
Tijdens een stressperiode wordt het hormoon cortisol aangemaakt door je lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat je in een stressperiode beter presteert door harder en effectiever te werken. Cortisol verstoort ook de balans in de hormoonhuishouding waardoor het vocht in je lichaam minder goed vastgehouden wordt. Daardoor ontstaat een vochttekort in de huid. De huid gaat trekkerig en droog aanvoelen. Daarnaast veroorzaakt stress voor de afbraak van het collageen in de huid. Collageen zorgt ervoor dat je huid mooi vol en stevig blijft. Wanneer dit afgebroken wordt, veroudert je huid vele malen sneller.
- Kou
Onze huid vormt een natuurlijke barrière tegen o.a. de weersinvloeden van buitenaf. Kou, warmte, wind en grote temperatuurswisselingen (binnen – buitens huis) kunnen deze barrière aantasten.
- Te veel suiker eten
Suiker wordt steeds vaker in relatie gebracht met huidveroudering. Dit proces wordt glycatie, ook wel het versuikeringsproces genoemd. Glycatie is een chemisch proces, waarbij een overvloed aan suikers voor (versnelde) huidveroudering zorgt. Hierdoor vermindert het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en ziet de huid er sneller oud uit.
- Ongezonde voeding in het algemeen
Je huid is een afspiegeling van je gezondheid. Hoe jij je lichaam voedt, zie je aan de buitenkant ofwel aan de huid. Voor tips over gezonde voeding en leefstijl neem dan een kijkje op Gewichtsconsulenten Nederland.
- Droge lucht
Droge lucht ontstaat vooral door het gebruik van de centrale verwarming in huis. Als de lucht droog is, verdampt het water uit de huid, waardoor de huid uitdroogt. Je huid ten minste tweemaal per dag verzorgen (liefst ook overdag) is dan ook erg belangrijk.
- Te weinig slaap
Bij te weinig slaap wordt je huid slapper met als gevolg dat de huid minder wordt gehydrateerd. Dat is vervolgens te wijten aan de aanmaak van het hormoon cortisol. Je lichaam produceert bij te weinig slaap meer cortisol (het stresshormoon) wat leidt tot een daling van de productie van collageen, een van de belangrijkste bestanddelen van de huid. De huid wordt minder soepel en stevig. De huid veroudert hierdoor vroegtijdig. Verder wordt bij te weinig slaap minder groeihormoon aangemaakt dat van essentieel belang is voor de huidregeneratie. Deze functie is belangrijk vanwege het tegengaan van de huidveroudering als je bedenkt dat de huid in de loop van de jaren dunner wordt.